Frans Mandigers

Al sinds zijn kleutertijd is het tekenen en schilderen voor Frans een dagelijkse bezigheid. Er is sindsdien bijna geen dag voorbij gegaan zonder een potlood of penseel vastgehouden te hebben. Aan vaders kant zit het artistieke talent in het bloed van bijna alle nazaten van zijn helaas te jong overleden grootvader en naamgenoot Frans Mandigers die als kunstschilder gedeeltelijk de kost verdiende. Vanuit moeders kant zit de voorliefde voor auto’s en muziek in het familiebloed.


Al tekenend groeit hij op met muziek van onder andere Elvis, Ray Charles, Dave Brubeck, Fats Domino en Buddy Holly. Zijn Atheneum-opleiding vervolgt hij in 1977 succesvol met de lerarenopleiding Tekenen-Handvaardigheid aan het Moller-Instituut te Tilburg. Daar ontstaat ook zijn fascinatie voor het uitbeelden van bewegingen. Het weergeven van acties in vorm en kleur vindt vanaf die tijd zijn weerslag in tientallen opdrachten tot het maken van sportschilderijen. Zijn werk leidt hem dan ook niet naar het onderwijs, hij zoekt de commerciële kant op en begint in 1984 als illustrator bij een reclamebureau. Daar leggen concentratie, snelheid, alle mogelijke grafische technieken en stijlen de basis voor zijn verdere werk.


In 1986 neemt hij de stap naar zelfstandig illustrator en voegt zich bij het Freelance Team in Nuenen. Daar werkt hij 15 jaar samen met enkele van de beste vormgevers en illustratoren uit het zuiden des lands. Commercieel werk wordt daar bewust afgewisseld met gezamenlijk modeltekenen en vrij werk. In die jaren maakt Frans in opdracht vele portretten en schilderijen, van realistisch tot abstract. In 2000 vestigt hij zich in Valkenswaard als zelfstandig bureau voor concept en vormgeving en gaat zich thuis, in zijn atelier in Waalre, bewust toeleggen op het maken van vrij werk zonder enige commerciële drang.


JAZZ-ART:
Zijn grote voorliefde voor de fifties en jazz- en bluesmuziek, in combinatie met zijn passie voor het uitdrukken van beweging uiten zich in zijn Jazz schilderijen. Zijn jarenlange ervaring met stijlen, technieken en kleurgebruik wendt hij hierbij ten volle aan.


POP-ART:
Frans haalt met zijn pop-art werk de preutsheid uit jaren '50. Hij combineert wilde felgekleurde abstracte achtergronden met op de jaren ’50 geïnspireerde lijntekeningen, gegoten in een uitdagender en minder preuts jasje.